Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Άντε γειά...



...και ξαφνικά οι βουλευτές του (όποιου) κυβερνώντος κόμματος απέκτησαν συνείδηση και άρχισαν τις παραιτήσεις και τις αυτονομήσεις από το ΠΑΣΟΚ (και η ΝΔ να ήταν το ίδιο είναι).
Όταν ψήφιζαν το Μνημόνιο ήταν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Ή δεν το διάβαζαν (άρα έχουμε να κάνουμε με άχρηστους), ή το διάβαζαν και δεν κατάλαβαν που οδηγούσε (άρα έχουμε να κάνουμε με ηλιθίους) ή καταλάβαιναν αλλά δεν τους ένοιαζε διότι εξυπηρετούσαν δικά τους ή άλλα συμφέροντα και όχι τον λαό (άρα έχουμε να κάνουμε με προδότες).
Τίποτα δεν θα μας κάνει να το ξεχάσουμε.

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτό που μας οδήγησε εδώ δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το σύστημα που τους επιτρέπει να συμπεριφέροντε ως δικτατορίσκοι τετραετίας και μονάρχες πολλών τετραετιών. Άσε που εξασφαλίζουν και τις επόμενες γενιές τους νομίζοντας ότι έχουν δικαίωμα θεϊκό να μας κυβερνούν.

Το σύστημα καταρρέει και αυτό είναι απόρροια της πίεσης που ασκεί η ΠΛΑΤΕΙΑ (η κάθε πλατεία στην Ελλάδα). Μας πρόβαλλαν τα καθεστωτικά μέσα ως απολιτίκ αλλά τους δείξαμε ότι δεν είμαστε με τη δράση μας εχθές (15/6/2011).
Μας προβόκαρε το σύστημα με τους γνωστούς κουκουλοφόρους που τους πληρώνουμε εμείς. Μας πνίξανε στα ληγμένα χημικά. Μας επιτέθηκαν ενώ ήμασταν ειρηνικοί. Υποχωρήσαμε αλλά επιστρέψαμε πιο αποφασισμένοι να μείνουμε και να δικαιωθούμε.

Τα τελευταία χαρτιά τα ρίχνει το σύστημα στο τραπέζι τώρα. ΄
Από τη μια μιλά για συναίνεση αλλά δεν αναφέρει την συναίνεση που έχει ο λαός εναντίον όλου του συστήματος. Είναι η συναίνεση 180-250 ατόμων για να συνεχίσουν να παρασιτούν πάνω στις πλάτες μας.
Από την άλλη ρίχνουν το χαρτί των «ειδικών που θα μας σώσουν». Μιλάνε για τραπεζίτες, που από τη μια θα εφαρμόσουν μια οικονομική χούντα και από την άλλη θα πάρουν το πολιτικό κόστος της επερχόμενης εξαθλίωσης πάνω τους.
Τέλος σπέρνουν τον τρόμο της ακυβερνησίας και της πτώχευσης.
Έχουμε καταλάβει όμως ότι δεν είναι δυνατόν να πτωχεύουν οι Έλληνες και η Ελλάδα να ευημερεί.
Επίσης δεν χωρά στο μικρό μυαλουδάκι ότι δεν τους έχουμε ανάγκη να μας σώσουν. Θα σωθούμε μόνοι μας ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.

Μην αφήσετε το σύστημα να φυτοζωεί άλλο σε βάρος μας. Έκλεισε τον βιολογικό του κύκλο. Με χαρά θα το θάψουμε και θα γιορτάσουμε στην κηδεία του την γέννηση του καινούργιου.

Άντε γειά σου Γιωργάκη. Σε αποχαιρετούμε με μούντζες απλωμένες. Αντωνάκη για σένα (που έφτιαξες το μουσείο Μεσσηνίας κάτω από την Ακρόπολη) έχουμε μαντήλι Καλαματιανό.
Και σεις οι λοιποί βουλευτές έχετε μόνο ένα δρόμο. Αυτοκαταργηθείτε και ενσωματωθείτε στηρίζοντας το νέο που έρχεται.
Αλλιώς άντε γειά..!





Μόνο το όραμα αποτελεί την ικανή και αναγκαία κινητήρια δύναμη για να γκρεμιστεί το τείχος του νοητού αδιεξόδου. Το όραμα δεν μπορεί παρά να είναι πρωτοπόρο, ρηξικέλευθο με δυναμική. Το όραμα της εγκαθίδρυσης ενός νέου συστήματος όχι εξουσίας αλλά πολιτικής που θα βασίζεται σε γενικές αρχές της ίδιας της φύσης της Δημοκρατίας.
1ον Η διάχυση της εξουσίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Όσο πιο πολύ διαχέεται η εξουσία τόσο θα μεγαλώνει η πιθανότητα ελέγχου και αποκάλυψης της διαφθοράς. Είναι πιο εύκολο να διαφθαρούν οι λίγοι παρά οι πολλοί.
2ον Η εισαγωγή της τυχαιότητας στο σύστημα. Η τυχαιότητα δρα ως δικλείδα ασφαλείας στη δημιουργία των στεγανών της εξουσίας.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω πρέπει να εισέλθει στην πολιτική η νέα, και παλιά όσο και η επινόηση της Δημοκρατίας, έννοια του κληρωτού, «δημοκρατικόν εστί κληρωτόν, το δε αιρετόν ολιγαρχικόν». Πιο σαφές δεν γίνεται από αυτό.
Βασισμένοι σε αυτές τις απλές αρχές συγκεκριμένα πράγματα που είναι εφαρμόσιμα στην πράξη μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πιο ανοιχτό ώστε να ελέγχεται. Ένα σύστημα που θα είναι δίκαιο και θα προάγει την ισονομία. Απλοί πολίτες θα το διασφαλίζουν αυτό , θα μεταφέρουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα στην εξουσία και την εμπειρία της πραγματικής ζωής τους στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων.
Ας μη ζητήσει η θεσμικά εκλεγμένη αριστερά την εξουσία αλλά ένα άλλο μοντέλο εξουσίας που θα ενώσει τους πολίτες στην αποδοχή του ως την εναλλακτική πρόταση που θα οδηγήσει σε λύσεις αποδεκτές από τον λαό.
Προτάσεις από έναν δεν έχουν νόημα. Προτάσεις από τον καθένα είναι τα πάντα, και αυτό είναι το πνεύμα που πρέπει να μας διέπει:
1. Εθνοσυνέλευση και νέο Σύνταγμα ΤΩΡΑ. (Τα τέσσερα πρώτα άρθρα του συντάγματος είναι αυτά που οι συνταγματολόγοι ονομάζουν «σκληρό πυρήνα». Αν αλλάξουν αυτά τα άρθρα, ή για να αλλάξουν αυτά τα άρθρα, πρέπει να ανατραπεί το πολίτευμα. Το πρώτο άρθρο ορίζει το πολίτευμα ως «Προεδρευομένη κοινοβουλευτική Δημοκρατία». Προεδρευομένη όμως έχει πάψει να είναι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την αναθεώρηση των εξουσιών του προέδρου της δημοκρατίας. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως προεδρική, αλλά το σημαντικό είναι ότι ακόμη και τύποις το Σύνταγμα μας δεν είναι νομιμοποιημένο).
2. Πρέπει να εισαχθεί στην πολιτική η έννοια του κληρωτού, αυτού που θα κληρωθεί σε μια θέση, γιατί στη δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση διακυβέρνησης. Η θέσεις των κληρωτών θα είναι στην νομοθετική εξουσία, όπου θα εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
3. Τα λευκά ψηφοδέλτια θα ακυρώνουν θέσεις από τους κομματικούς σχηματισμούς και θα τις δίνουν σε νέους κληρωτούς. Οι θέσεις θα αφαιρούνται ποσοστιαία. 10% λευκά τότε 10% αφαίρεση θέσεων.
4. Η θέση του κληρωτού θα είναι περιορισμένης διάρκειας ώστε να εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Ίσως εξάμηνο ή ετήσιο το πολύ.
5. Η νομοθετική εξουσία θα αποκοπεί πλήρως από την εκτελεστική. Ο βουλευτής στη θητεία του δεν θα μπορεί να γίνει υπουργός. Αν κάνει σωστή δουλειά με τους νόμους ας βάλει υποψηφιότητα για εκτελεστικός (κυβέρνηση)
6. Οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να ανακληθεί σε κάθε έτος αν ζητηθεί από ορισμένο αριθμό πολιτών (τα 2/3 ίσως) της περιφέρειάς του. Αν κάποιος με ξεγέλασε και πήρε την ψήφο μου ή απλώς διαπίστωσα την ανεπάρκειά του τότε δεν είναι δυνατόν να τον λούζομαι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, άσε που είναι επικίνδυνο.
7. Η εκτελεστική εξουσία θα ψηφίζεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μη γνωρίζω από πριν ποιος θα είναι ο υπουργός οικονομικών, ή οι υποψήφιοι υπουργοί οικονομικών. Δεν θέλω εκπλήξεις σε αυτούς που θα κυβερνήσουν. Υπάρχει κίνδυνος να μου λένε «Μαζί τα φάγαμε». Και εδώ μπορεί να ισχύσει η ανάκληση και πάλι το ποσοστό και ο χρόνος είναι συζητήσιμα.
8. Παρόμοιες οι διαδικασίες και στην δικαστική εξουσία, δεν είναι δυνατόν να διορίζονται οι δικαστές και να είναι τσιράκια της αδιάσπαστης εκτελεστικής-νομοθετικής εξουσίας.
9. Αποκομματικοποιήση του κράτους, πολύ βασικό. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δημόσιο έχουμε κομματικό κράτος. Το ΑΣΕΠ που καταστρατηγήθηκε από παντού πρέπει να γίνει μόνη πηγή εισόδου στο δημόσιο χωρίς παρεκκλίσεις.Το πώς θα ισχυροποιηθεί και πως θα λειτουργήσει θα πρέπει να το πουν πιο ειδικοί.
10. Δεν θα γίνεται αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς δημοψήφισμα
11. Δεν θα περνά προϋπολογισμός χωρίς δημοψήφισμα
12. Δεν είναι δυνατόν να υπογράφεται μνημόνιο χωρίς δημοψήφισμα
13. Δεν θα υπάρχει καμία ασυλία για όλους του δημόσιους υπαλλήλους.
14. Για κάποιον που μπαίνει στην πολιτική θα καταγράφεται η περιουσία του και βγαίνοντας θα ελέγχεται, μην έχει πολλά σπίτια και πολλές offshore.
15. Η τεχνολογία επιτρέπει πια τη συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας ανεξαρτήτως του αριθμού τους.
16. Ένας ικανός αριθμός πολιτών μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα για οποιονδήποτε λόγο.
17. Μπορεί, με συγκεκριμένες συνθήκες που δεν τις ξέρω, να ανακαλέσει κυβερνητικό ή βουλευτή ή συνδικαλιστή. Τα δικαστήρια, δεν ξέρω από ποιόν βαθμό, θα στελεχώνονται με σώμα ενόρκων για να μεταφέρουν την αίσθηση δικαίου της κοινωνίας.
18. Η διάρκεια της κυβερνητικής, βουλευτικής, δικαστικής και συνδικαλιστικής θητείας θα είναι δύο τετραετίες μόνο. Ας ανανεωνόμαστε συνεχώς, κανείς δεν είναι αλάνθαστος και αυθεντία.
19. Δύο ανακλήσεις από το αξίωμα στερεί το δικαίωμα στη συμμετοχή για να ξαναλάβει κάποιος αξίωμα, ίσως για δέκα χρόνια – να θυμίζει εξοστρακισμό.
20. Στο τέλος κάθε θητείας γίνεται απολογισμός από σώμα ευθύνων (θα συγκροτείται προσωρινά, ίσως με κλήρωση ειδικών) και θα ελέγχει αν αυτά που ελέχθησαν προεκλογικά έγιναν και αν όχι για ποιόν λόγο. Θα πρέπει και εδώ να θεσμοθετηθούν ποινές με κάποιο τρόπο. Πρέπει να πάψουν τα προεκλογικά προγράμματα να είναι εκθέσεις ιδεών τρίτης δημοτικού και να λέει κάθε ένας ότι του έρθει για να βγει.
21. Τα ίδια που ισχύουν για τους βουλευτές και τον τρόπο εκπροσώπησης θα ισχύουν και στην εκπροσώπηση στον συνδικαλισμό για να μην έχουμε εργατοπατέρες.
Ας προσφερθεί στον κόσμο ένα μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης όπου οι πολίτες θα έχουν την ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας