Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η φαντασία στην εξουσία

Καθένας μας έχει πολλά να συνεισφέρει στον προβληματισμό και πολλές απαντήσεις να δώσει και να πάρει.

Όλοι μαζί θα μαζέψουμε τις σκόρπιες σκέψεις μας και θα βρεθούν αυτοί που θα τις βάλουν σε μια σειρά. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αποδοχή των προτάσεων από τον ικανό αριθμό πολιτών της κοινωνίας ώστε αυτές να πραγματωθούν.
Οι προτάσεις κινούνται σε δύο άξονες. 
Α. Είναι εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες, αν αποφασιστούν.
Β. Μπορούν να γίνουν αποδεκτές από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που είναι πια δεκτικό σε αλλαγές.
Όσο αφορά το γενικό πλαίσιο καθορίζεται ως εξής:
Ποιοί είμαστε: 
Είμαστε οι γονείς σας, είμαστε τα αδέρφια σας, είμαστε τα παιδιά σας, είμαστε οι φίλοι σας, είμαστε εσύ και εγώ. Είμαστε όλοι εμείς που υπομένουμε αποφάσεις που δεν εγκρίνουμε αν και πλειοψηφία. Είμαστε όλοι αυτοί που θέλουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τις ζωές τους. Είμαστε όλοι αυτοί που θέλουν να είναι πολίτες. Είμαστε όλοι αυτοί που θέλουν την ευθύνη των ζωών τους στα χέρια τους.
Στόχος μας είναι η αλλαγή του πολιτεύματος ώστε η συμμετοχή του πολίτη να μεταφέρει τη βούληση και το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού στα κέντρα εξουσίας.
Πρόταση πολιτικού πλαισίου:
Το πολιτικό πλαίσιο που προτείνεται κινείται σε βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Σκοπός είναι η μεταφορά της βούλησης πραγματικών ανθρώπων στα κέντρα των εξουσιών. Μέσα από αυτή τη λειτουργία επιτυγχάνεται δύο βασικοί σκοποί.
Α. Σπάζουν τα στεγανά που η ίδια η εξουσία έχει δημιουργήσει αποκόπτοντας την κοινωνία.
Β. Διαχέεται η εξουσία και περιορίζεται η διαφθορά.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εισαγωγή κληρωτών πολιτών στην εξουσία για βραχύβιο διάστημα (π.χ. 6 μήνες).
Ζητάμε:
Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες που δεσμεύουν υποθηκεύουν και υπονομεύουν τη χώρα διότι είναι αντίθετες με τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.
               Οι προτάσεις του λαού επεξεργάζονται από ειδικούς νομικούς και συνταγματαλόγους και καταρτίζεται νέο Σύνταγμα.
               Δημιουργείται το νέο σύστημα που θα εκφράζει τη θέλησή του λαού και αναλαμβάνει την διοίκηση της χώρας απαντώντας στα προβλήματα.
Επιμέρους συγκεκριμένες προτάσεις:
1.      Εθνοσυνέλευση και νέο Σύνταγμα ΤΩΡΑ.
2.      Πρέπει να εισαχθεί στην πολιτική η έννοια του κληρωτού, αυτού που θα κληρωθεί σε μια θέση, γιατί στη δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση διακυβέρνησης. Η θέσεις των κληρωτών θα είναι στην νομοθετική εξουσία, όπου θα εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
3.      Τα λευκά ψηφοδέλτια θα ακυρώνουν θέσεις από τους κομματικούς σχηματισμούς και θα τις δίνουν σε νέους κληρωτούς. Οι θέσεις θα αφαιρούνται ποσοστιαία. 10% λευκά τότε 10% αφαίρεση θέσεων.
4.      Η θέση του κληρωτού θα είναι περιορισμένης διάρκειας ώστε να εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Ίσως εξάμηνο ή ετήσιο το πολύ.
5.      Η νομοθετική εξουσία θα αποκοπεί πλήρως από την εκτελεστική. Ο βουλευτής στη θητεία του δεν θα μπορεί να γίνει υπουργός. Αν κάνει σωστή δουλειά με τους νόμους ας βάλει υποψηφιότητα για εκτελεστικός (κυβέρνηση)
6.      Οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να ανακληθεί σε κάθε έτος αν ζητηθεί από ορισμένο αριθμό πολιτών (τα 2/3 ίσως) της περιφέρειάς του. Αν κάποιος με ξεγέλασε και πήρε την ψήφο μου ή απλώς διαπίστωσα την ανεπάρκειά του τότε δεν είναι δυνατόν να τον λούζομαι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, άσε που είναι επικίνδυνο.
7.      Η εκτελεστική εξουσία θα ψηφίζεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μη γνωρίζω από πριν ποιος θα είναι ο υπουργός οικονομικών, ή οι υποψήφιοι υπουργοί οικονομικών. Δεν θέλω εκπλήξεις σε αυτούς που θα κυβερνήσουν. Υπάρχει κίνδυνος να μου λένε «Μαζί τα φάγαμε». Και εδώ μπορεί να ισχύσει η ανάκληση και πάλι το ποσοστό και ο χρόνος είναι συζητήσιμα.
8.      Παρόμοιες οι διαδικασίες και στην δικαστική εξουσία, δεν είναι δυνατόν να διορίζονται οι δικαστές και να είναι τσιράκια της αδιάσπαστης εκτελεστικής-νομοθετικής εξουσίας.
9.      Αποκομματικοποιήση του κράτους, πολύ βασικό. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δημόσιο έχουμε κομματικό κράτος. Το ΑΣΕΠ που καταστρατηγήθηκε από παντού πρέπει να γίνει μόνη πηγή εισόδου στο δημόσιο χωρίς παρεκκλίσεις.Το πώς θα ισχυροποιηθεί και πως θα λειτουργήσει θα πρέπει να το πουν πιο ειδικοί.
10.   Δεν θα γίνεται αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς δημοψήφισμα
11.   Δεν θα περνά προϋπολογισμός χωρίς δημοψήφισμα
12.   Δεν είναι δυνατόν να υπογράφεται μνημόνιο χωρίς δημοψήφισμα
13.   Δεν θα υπάρχει καμία ασυλία για όλους του δημόσιους υπαλλήλους.
14.   Για κάποιον που μπαίνει στην πολιτική θα καταγράφεται η περιουσία του και βγαίνοντας θα ελέγχεται, μην έχει πολλά σπίτια και πολλές offshore.
15.   Θεσμοθετούνται οι λαϊκές συνελεύσεις ανά γειτονιά και συνεδριάζουν ανά τακτά διαστήματα. Η τεχνολογία επιτρέπει πια τη συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας ανεξαρτήτως του αριθμού τους.
16.   Ένας ικανός αριθμός πολιτών μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα για οποιονδήποτε λόγο.
17.   Μπορεί, με συγκεκριμένες συνθήκες που δεν τις ξέρω, να ανακαλέσει κυβερνητικό ή βουλευτή ή συνδικαλιστή. Τα δικαστήρια, δεν ξέρω από ποιόν βαθμό, θα στελεχώνονται με σώμα ενόρκων για να μεταφέρουν την αίσθηση δικαίου της κοινωνίας.
18.   Η διάρκεια της κυβερνητικής, βουλευτικής, δικαστικής και συνδικαλιστικής θητείας θα είναι δύο τετραετίες μόνο. Ας ανανεωνόμαστε συνεχώς, κανείς δεν είναι αλάνθαστος και αυθεντία.
19.   Δύο ανακλήσεις από το αξίωμα στερεί το δικαίωμα στη συμμετοχή για να ξαναλάβει κάποιος αξίωμα, ίσως για δέκα χρόνια – να θυμίζει εξοστρακισμό.
20.   Στο τέλος κάθε θητείας γίνεται απολογισμός από σώμα ευθύνων (θα συγκροτείται προσωρινά, ίσως με κλήρωση ειδικών) και θα ελέγχει αν αυτά που ελέχθησαν προεκλογικά έγιναν και αν όχι για ποιόν λόγο. Θα πρέπει και εδώ να θεσμοθετηθούν ποινές με κάποιο τρόπο. Πρέπει να πάψουν τα προεκλογικά προγράμματα να είναι εκθέσεις ιδεών τρίτης δημοτικού και να λέει κάθε ένας ότι του έρθει για να βγει.
21.   Τα ίδια που ισχύουν για τους βουλευτές και τον τρόπο εκπροσώπησης θα ισχύουν και στην εκπροσώπηση στον συνδικαλισμό για να μην έχουμε εργατοπατέρες.
Εμείς θα θέσουμε τους κανόνες και τις προτεραιότητες της ζωής μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη.
Αν είναι να καταστραφούμε, το κάνουμε και μόνοι μας με δική μας ευθύνη και μεγαλύτερη αξιοπρέπεια.
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ώστε η βούλησή μας να έχει βαρύτητα.
Η εξουσία πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία και τα προβλήματα να λύνονται από τους ανθρώπους που τα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας