Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς, χωρίς εκπροσωπους


Ήμασταν εκεί, ήμασταν πολλοί και ήταν ωραία.
Δεν ήμασταν ως αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι ή ότι άλλο.
Ήμασταν ως πολίτες γιατί πολίτες υπάρχουν και χωρίς κόμματα
Κόμματα χωρίς πολίτες δεν υπάρχουν.
Δεν φέραμε μαζί κομματική ταυτότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πολιτικούς προβληματισμούς ή αιτήματα.
Ήμασταν οι κοινωνία, οι καθημερινοί άνθρωποι όπως υπάρχουμε σε ποσόστωση στην κοινωνία και κάνουν λάθος όσοι προσποιούνται ότι δεν υπάρχουμε.
Δεν ήμαστε ρηχοί, απλώς έχουμε χιλιάδες απόψεις, όσοι είμαστε ο καθένας από εμάς.
Δεν χρειαζόμαστε ηγέτη ή καθοδηγητή για να σκεφτούμε, όσο αν λυπεί αυτό τους ηγέτες και τους καθοδηγητές.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς είμαστε οι πραγματικοί άνθρωποι.

Προφανώς δεν θα εγκαταλείψει κανένας την πολιτική του ή ακόμη την κομματική του ταυτότητα και καλά θα κάνει. Αυτό που επιδιώκουμε (προσωπικά τουλάχιστον) είναι ανατροπή του πολιτεύματος.
Μη φοβίζει η φράση. Κάθε πολίτευμα είναι μια θέσμιση της ανθρώπινης φαντασίας και αλλάζει, ανατρέπεται, καταργείται όταν ο λαός το θελήσει. Κανένας θεός δεν έδωσε σε κανένα κόμμα και καμιά κυβέρνηση τις εντολές του που είναι απαράβατες.
Εμείς αποφασίζουμε πως θα ζήσουμε.

Καθένας εχθές έφερνε κάτι που ζητούσε, ανοργάνωτα, στα λόγια, σκόρπιες σκέψεις. Καθένας από μας μπορεί να κάνει τις προτάσεις του και να αρχίσουμε να τις μαζεύουμε. Γνωρίζουμε όλοι τους κοινούς προβληματισμούς μας.

Πως θα ανακόπτεται η διαφθορά.
Πως μια κυβέρνηση θα εφαρμόζει αυτό για το οποίο ψηφίστηκε και δεν θα κάνει ότι θέλει για τέσσερα χρόνια αφού βγει
Πως θα τιμωρείται αν σου κλέβει τον ψήφο με ψέματα (βλέπε Λεφτά υπάρχουν)
Πως η βούληση των πραγματικών ανθρώπων θα εκφράζεται πραγματικά στη βουλή.
Πως θα διαλύσουμε την διαπλοκή μεταξύ των εξουσιών
Πως το ηθικό θα γίνεται νόμιμο και όχι το νόμιμο ηθικό
Πως θα διαλυθεί η διαπλοκή με την άτυπη αλλά ισχυρότατη οικονομική ολιγαρχία.
Πως θα σταματήσει η οικογενειοκρατία στην πολιτική, και αλλού. Δεν μπορεί να έχουν κλείσει θέσει και τα δισέγγονά τους .

Καθένας μας έχει πολλά «πως…» να συνεισφέρει και πολλές απαντήσεις να δώσει και να πάρει.

Προσωπικά θα δώσω αυτές τις απαντήσεις που μπορώ και περιμένω να ακούσω προβληματισμούς και απαντήσεις από τους άλλους, όποιοι και είναι, ότι και αν πρεσβεύουν.

Εθνοσυνέλευση και νέο Σύνταγμα ήταν το πιο κοινό που άκουγα.
Συμφωνώ και ενώνω την φωνή μου σε αυτό. Ας βγουν λοιπόν οι φιλόσοφοι, οι επαΐοντες να πουν τις προτάσεις τους αλλά να πούμε και ‘μεις τις δικές μας.

Όλοι μαζί θα μαζέψουμε τις σκόρπιες σκέψεις μας και θα βρεθούν αυτοί που θα τις βάλουν σε μια σειρά. Στο τέλος εμείς θα τις εγκρίνουμε άλλωστε.

Πρέπει να εισαχθεί στην πολιτική η έννοια του κληρωτού, αυτού που θα κληρωθεί σε μια θέση, γιατί στη δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση διακυβέρνησης. Η θέσεις των κληρωτών θα είναι στην νομοθετική εξουσία, όπου θα εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Τα λευκά ψηφοδέλτια θα ακυρώνουν θέσεις από τους κομματικούς σχηματισμούς και θα τις δίνουν σε νέους κληρωτούς. Οι θέσεις θα αφαιρούνται ποσοστιαία. 10% λευκά τότε 10% αφαίρεση θέσεων.

Η θέση του κληρωτού θα είναι περιορισμένης διάρκειας ώστε να εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Ίσως εξάμηνο ή ετήσιο το πολύ.

Η νομοθετική εξουσία θα αποκοπεί πλήρως από την εκτελεστική. Ο βουλευτής στη θητεία του δεν θα μπορεί να γίνει υπουργός. Αν κάνει σωστή δουλειά με τους νόμους ας βάλει υποψηφιότητα για εκτελεστικός (κυβέρνηση)

Οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να ανακληθεί σε κάθε έτος αν ζητηθεί από ορισμένο αριθμό πολιτών (τα 2/3 ίσως) της περιφέρειάς του. Αν κάποιος με ξεγέλασε και πήρε την ψήφο μου ή απλώς διαπίστωσα την ανεπάρκειά του τότε δεν είναι δυνατόν να τον λούζομαι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, άσε που είναι επικίνδυνο.

Η εκτελεστική εξουσία θα ψηφίζεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μη γνωρίζω από πριν ποιος θα είναι ο υπουργός οικονομικών, ή οι υποψήφιοι υπουργοί οικονομικών. Δεν θέλω εκπλήξεις σε αυτούς που θα κυβερνήσουν. Υπάρχει κίνδυνος να μου λένε «Μαζί τα φάγαμε». Και εδώ μπορεί να ισχύσει η ανάκληση και πάλι το ποσοστό και ο χρόνος είναι συζητήσιμα.

Παρόμοιες οι διαδικασίες και στην δικαστική εξουσία, δεν είναι δυνατόν να διορίζονται οι δικαστές και να είναι τσιράκια της αδιάσπαστης εκτελεστικής-νομοθετικής εξουσίας.

Αποκομματικοποιήση του κράτους, πολύ βασικό. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δημόσιο έχουμε κομματικό κράτος. Το ΑΣΕΠ που καταστρατηγήθηκε από παντού πρέπει να γίνει μόνη πηγή εισόδου στο δημόσιο χωρίς παρεκκλίσεις.
Το πώς θα ισχυροποιηθεί και πως θα λειτουργήσει θα πρέπει να το πουν πιο ειδικοί.

Δεν θα γίνεται αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς δημοψήφισμα
Δεν θα περνά προϋπολογισμός χωρίς δημοψήφισμα
Δεν είναι δυνατόν να υπογράφεται μνημόνιο χωρίς δημοψήφισμα

Δεν θα υπάρχει καμία ασυλία για όλους του δημόσιους υπαλλήλους.
Για κάποιον που μπαίνει στην πολιτική θα καταγράφεται η περιουσία του και βγαίνοντας θα ελέγχεται, μην έχει πολλά σπίτια και πολλές offshore.

Η τεχνολογία επιτρέπει πια τη συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας ανεξαρτήτως του αριθμού τους.
Ένας ικανός αριθμός πολιτών μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα για οποιονδήποτε λόγο.
Μπορεί, με συγκεκριμένες συνθήκες που δεν τις ξέρω, να ανακαλέσει κυβερνητικό ή βουλευτή ή συνδικαλιστή. Φαίνεται όταν κάθεται κάποιος πολύ καιρό σε μια καρέκλα το σχήμα του κώλου του δεν το παίρνει μόνο η καρέκλα αλλά και το μυαλό του.

Τα δικαστήρια, δεν ξέρω από ποιόν βαθμό, θα στελεχώνονται με σώμα ενόρκων για να μεταφέρουν την αίσθηση δικαίου της κοινωνίας.

Η διάρκεια της κυβερνητικής, βουλευτικής, δικαστικής και συνδικαλιστικής θητείας θα είναι δύο τετραετίες μόνο. Ας ανανεωνόμαστε συνεχώς, κανείς δεν είναι αλάνθαστος και αυθεντία.
Δύο ανακλήσεις από το αξίωμα στερεί το δικαίωμα στη συμμετοχή για να ξαναλάβει κάποιος αξίωμα, ίσως για δέκα χρόνια – να θυμίζει εξοστρακισμό.

Στο τέλος κάθε θητείας γίνεται απολογισμός από σώμα ευθύνων (θα συγκροτείται προσωρινά, ίσως με κλήρωση ειδικών) και θα ελέγχει αν αυτά που ελέχθησαν προεκλογικά έγιναν και αν όχι για ποιόν λόγο. Θα πρέπει και εδώ να θεσμοθετηθούν ποινές με κάποιο τρόπο. Πρέπει να πάψουν τα προεκλογικά προγράμματα να είναι εκθέσεις ιδεών τρίτης δημοτικού και να λέει κάθε ένας ότι του έρθει για να βγει.

Τα ίδια που ισχύουν για τους βουλευτές και τον τρόπο εκπροσώπησης θα ισχύουν και στην εκπροσώπηση στον συνδικαλισμό για να μην έχουμε εργατοπατέρες.

Η κοινωνία πρέπει να έχει το σχήμα της ανάποδης πυραμίδας όπου η βάση βρίσκεται στην κορυφή και αυτός που είναι και νιώθει ικανός να πρωθυπουργεύσει ας σηκώσει το πραγματικό βάρος των ευθυνών και εντολών από τους πραγματικούς εντολοδόχους του.

Εμείς θα θέσουμε τους κανόνες και τις προτεραιότητες της ζωής μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη.

Αν είναι να καταστραφούμε, το κάνουμε και μόνοι μας με δική μας ευθύνη και μεγαλύτερη αξιοπρέπεια.

Μέχρι εδώ μπορώ να φτάσω τώρα. Όλοι τα σκεφτόμαστε καιρός να τα πούμε, καιρός να εφαρμοστούν.

Μιλήστε, ήμαστε πια πολλοί και θα ακουστούμε!

3 σχόλια:

Dimitris είπε...

Πολυ ωραιο συνολο προτασεων. Εννοειται οτι τα λογης λογης κομματοσκυλα θα κανουν οτι μπορουν για να μην ακουγονται τετοιες φωνες.

kopria είπε...

Δεν ενδιαφέρουν τα κομματόσκυλα.
Αντιθέτως θα με ενδιέφεραν οι φορείς εξουσίας που θα υιοθετούσαν τις προτάσεις μας

XRHSTOS FRIK είπε...

mpika apo to xarti pou mirases sto syntagma... na se kala enas filos blogger... http://radiomusicrock.blogspot.com

Συνολικές προβολές σελίδας