Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους Γαμάτους


Δικογραφία σε βάρος ένδεκα ατόμων, εκ των οποίων έξι συνελλήφθησαν για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, που έγινε στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πάταξη της πειρατείας, μέσω διαδικτύου.
Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν συντελεστές ή συνδέονταν στην ιστοσελίδα www.gamato.info, είτε ως διαχειριστές, είτε ως επίσημα μέλη (vip mempers) και διαμοίραζαν ψηφιακά αρχεία με τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά τη μήνυση, που υπέβαλε εκπρόσωπος της εταιρίας προστασίας οπτικοακουστικών έργων «ΕΠΟΕ», κατά των διαχειριστών της ιστοσελίδας.
Η εν λόγω ιστοσελίδα είχε 850.000 μέλη και δεχόταν καθημερινά 16 εκατ. επισκέψεις και ήταν το δημοφιλέστερο ελληνικό σάιτ απ' όπου οι χρήστες «κατέβαζαν» κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά κομμάτια, λογισμικά, παιχνίδια και άλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρίες εμπορίας, καθώς και φοροδιαφυγή.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, σύμφωνα με μελέτη, που εκπονήθηκε από διεθνή εταιρία ερευνών, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με υψηλότερο ποσοστό πειρατείας (57%), ενώ τις άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία με 68% και η Ρουμανία με 66%. Η λιανική αξία μόνο για παράνομο λογισμικό, που αντιπροσωπεύει το απολεσθέν εισόδημα για την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού, ξεπέρασε το όριο των 50 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά το 2009.

Για την Ελλάδα οι οικονομικές απώλειες ανέρχονται σε 171 εκατ. ευρώ, μόνο για παράνομο λογισμικό, χωρίς να απολογίζονται οι απώλειες από τις ισοτιμίες, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, εάν προσθέσουμε και τα πνευματικά δικαιώματα απο τις κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια, παιχνίδια και άλλα, «οι απώλειες τα τελευταία 7 χρόνια, όπως εκτιμούν οι εταιρίες, πλησιάζουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερες θέσεις εργασίας και μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής, μουσικής και θεαμάτων».
Από τις έρευνες, που έγιναν, κατασχέθηκαν συνολικά 27 σκληροί δίσκοι, εκ των οποίων οι δύο εξωτερικοί, πέντε φορητοί υπολογιστές και 604 DVD. Οι δύο απο τους κατηγορούμενους μένουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γι αυτό έχει ενημερωθεί η Ιντερπόλ για τη σύλληψή τους.
Την εποπτεία όλων των ερευνών είχε ο προιστάμενος της εισαγγελείας Αθηνών, Ιωάννης Σακελλάκος, μαζί με την αρμόδια Εισαγγελέα για τη δίωξη των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, Ελένη Ράικου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους εισαγγελείς.
(από http://prezatv.blogspot.com/2010/03/wwwgamatoinfo.html)


Ρε σεις, ακόμη και στο ηλεκτρονικό έγκλημα Put thr κοτ down slowlly είναι. To peer to peer δεν σημαίνει ότι είχαν οι άνθρωποι αρχεία και τα διένειμαν. Σημαίνει ότι επέτρεπαν διάφορους χρήστες να συνδέονται μεταξύ τους και να ανταλλάζουν αρχεία. Το τι αρχεί καλύπτεται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...! και προφανώς δεν μπορούσαν να ξέρουν.

2 σχόλια:

Αγησίας είπε...

Εγω υποψιάζομαι ότι προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία για ανάμιξη (μην πω αυτουργία) σε κάποιο σοβαρό σκάνδαλο, από το οποίο το κράτος έχασε πολλά εκατομμύρια ευρώ (Βατοπαίδι, Μίζενς κλπ).

kopria είπε...

Τώρα που το λες...Ίσως υπήρχε κίνδυνος να διαρρεύσουν τα αρχεία που πήρε από την υπηρεσία της η Μαντέλη, αυτά για το Βατοπέδι μέσω γαμάτου και η αστυνομία έδρασε αμέσως.. μάλιστα έβγαλε και δικαστική απόφαση...
http://elawyer.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

Συνολικές προβολές σελίδας